Χθες κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με τις ζημιές που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες του Νομού μας από τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην ερώτησή μου, μεταξύ άλλων, έθεσα καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό σχετικά με το ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο με σκοπό την άμεση στήριξη των πληττόμενων αγροτών, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες, καθώς και εάν υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές άνω του 80%.
Αίτημά μου ήταν η άμεση ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών από πλευράς του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών και την επίσπευση όλων των διαδικασιών, ώστε σύντομα να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης για τους δοκιμαζόμενους από τα αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα αγρότες του Νομού μας.
Aκολουθεί το κείμενο της Ερώτησής μου προς τον κ. Υπουργό:
"Κύριε Υπουργέ,
Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Κορινθία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν πλήξει δραματικά τις περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες του Νομού μας, ιδιαίτερα τις καλλιέργειες αμπελοειδών και επιτραπέζιας σουλτανίνας. Οι παραπάνω ζημιές, στο σύνολο του Νομού, υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το 60%. Σε πολλές δε περιοχές, δυστυχώς, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.
Eίναι ενδεικτικό ότι στον Νομό Κορινθίας το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πολύ υψηλές, ακόμα και πάνω από τους 42 ℃.
Οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που έχει ήδη προξενήσει ο καύσωνας στον αγροτικό κόσμο είναι κάτι παραπάνω από ορατές, καθώς σχεδόν στο σύνολο των καλλιεργειών του Νομού οι καρποί κυριολεκτικά «βράζουν», έχουν αφυδατωθεί και ως εκ τούτου δεν είναι εμπορεύσιμοι. Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή, που κορυφώθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα, θα αποτελέσει το ύστατο πλήγμα για τους αγρότες μας, που θα δουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους να καταστρέφεται.
Κύριε Υπουργέ, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δέχονται μάλλον το τελικό χτύπημα, μετά τις διαδοχικές ζημιές που υπέστησαν τη φετινή χρονιά, πρώτα από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, στη συνέχεια από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου που έπληξαν αμπελοειδή, πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου που έπληξαν τα ελαιόδεντρα. Ειδικά για τους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού μας, η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 80%.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής Σας ότι οι επιπτώσεις του μεγάλου σε διάρκεια lockdown, λόγω της πανδημίας, στις εξαγωγές, έχει ήδη πλήξει την εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι της περσινής παραγωγής να βρίσκονται στις αποθήκες, τη στιγμή που ξεκινάει η συγκομιδή για το 2021 από μέρα σε μέρα.
Δεδομένων όλων όσων προεκτέθηκαν, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία του Νομού μας από τον πρόσφατο καύσωνα, που έρχεται να βάλει την ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή, είναι τεράστιες, καθότι έχουν ήδη καταβληθεί τα καλλιεργητικά έξοδα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το κόστος παραγωγής που έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί, το εισόδημα των παραγωγών μας θα συρρικνωθεί έτι περαιτέρω.
Κύριε Υπουργέ, η κάλυψη της ζημιάς είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει άμεσα να σταλούν κλιμάκια για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και, στη συνέχεια, ικανός αριθμός έμπειρων εκτιμητών, με σκοπό την επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης και την άμεση καταγραφή των ζημιών. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο τρύγος. Σε περιοχές δε που η ζημιά είναι ολοκληρωτική, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., για τη χορήγηση προκαταβολής ύψους 40% στους πληγέντες παραγωγούς, όπως ορθότατα πράξατε ήδη για τα πυρηνόκαρπα.
Επειδή πρέπει να στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά οι αγρότες του Νομού μας που είναι αντιμέτωποι με μια οικονομική και παραγωγική καταστροφή.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους αγρότες, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, ξερής σταφίδας και τους ελαιοκαλλιεργητές; Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τις άμεσες πρωτοβουλίες και ενέργειές σας επί του θέματος.
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. στους πληγέντες από τον καύσωνα αγρότες;
3. Υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές άνω του 80%, αντίστοιχες με αυτές που χορηγήσατε στα πυρηνόκαρπα που επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.