Δήμος Σικυωνίων: Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821 – Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις



Ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 13 Αυγούστου, οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις του δήμου Σικυωνίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε Κιάτο και Αρχαία Σικυώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μάχη του Κιάτου και τον θάνατο του Αναγνώστη Πετιμεζά. 

Η μάχη του Κιάτου-Βασιλικών πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου 1822 ενάντια στην στρατιά του Δράμαλη που επιχειρούσε να διαφύγει προς την Πάτρα και στην διάρκειά της μαχόμενοι ηρωικά έχασαν την ζωή τους ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Πετιμεζάς, ο 17χρονος γιος του Σωτήρης, ο οπλαρχηγός Ιωάννης παπα-Καλομοίρης από την Βορδόνια της Σπάρτης καθώς και άλλοι 50 Έλληνες αγωνιστές. 

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώθηκαν από τον δήμο Σικυωνίων ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 12 Αυγούστου με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αναγνώστη Πετιμεζά, στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιάτο. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία της η Χορωδία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βασιλικού καθώς και η Φιλαρμονική Κιάτου. Το παρόν έδωσαν οι βουλευτές Κορινθίας Κώστας Κόλλιας (ΝΔ) και Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ), η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα και ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Χάρης Βυτινιώτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου Τάσος Λεονάρδου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και αρκετός κόσμος. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος με την αυθεντική παραδοσιακή στολή που φόρεσε, αποδίδοντας μ’ αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821. 

Το ίδιο βράδυ, οι δράσεις μεταφέρθηκαν στην Αρχαία Σικυώνα (Βασιλικό) όπου διοργανώθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση με επίκαιρες ομιλίες από τον ιερέα του χωριού π. Κωνσταντίνο Ξανθόπουλο, ο οποίος συγκίνησε με τον εμπνευσμένο λόγο του, καθώς και την πρόεδρο του συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας κα Αντιγόνη Βογιατζή η οποία αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα της Μάχης της 12ης Αυγούστου 1822. Το καλλιτεχνικό κομμάτι της βραδιάς άνοιξε η Χορωδία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βασιλικού, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αφήγηση του χρονικού της μάχης και ανάγνωση αποσπασμάτων από τα μέλη της Χορωδίας του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας,  καθώς και ιστορικά δημοτικά τραγούδια που ερμήνευσε το συγκρότημα του Παναγιώτη Τσιόγκα με τις μοναδικές φωνές των Νίκου Πολυζωγόπουλου και του νεαρού Κωνσταντίνου Τσαμαδού. Πολύ καλοί και οι υπόλοιποι οι μουσικοί που συμμετείχαν: Ο Χρήστος Δαλιάνης στο βιολί, ο Δημήτρης Περρής στο λαούτο, ο Ανδρέας Νιάρχος στην φλογέρα και ο Βασίλης Οικονόμου στα κρουστά. 

Ξεχωριστή τιμή για την εκδήλωση, την οποία υποστήριξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχ. Σικυώνας «Ορθαγόρας», ήταν η παρουσία του Αντώνη Πετμεζά, απογόνου της ιστορικής οικογένειας και γενικού γραμματέα του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων των Αγωνιστών του 1821. 

Το Σάββατο 13 Αυγούστου το πρωί για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Βασιλικό ψάλθηκε μετά την λειτουργία επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του παπα-Καλομοίρη, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του 1822 και θάφτηκε στον περίβολο του ξωκλησιού από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Σε ιδιαίτερα συγκινητικό και κατανυκτικό κλίμα παρουσία του αρχιμανδρίτη π. Κλαύδιου, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βασιλικού π. Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος μίλησε για τους αγώνες των ανώνυμων και επώνυμων λαϊκών και κληρικών που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας. 

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 13 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Στάθη Κουτρουβίδη «Οικογένεια Πετμεζά. Το πολλαπλό αποτύπωμά της στο πέρασμα του χρόνου». Στην παρουσίαση μίλησαν ο Αντώνης Πετμεζάς, απόγονος της ιστορικής οικογένειας, ο Στάθης Κουτρουβίδης συγγραφέας του βιβλίου καθώς και ο Γιώργος Νικολάου καθηγητής Ιστορίας Παν/μίου Ιωαννίνων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εξαιρετική ομιλία του δημοσιογράφου και επίτιμου ΓΓ της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Γιάννη Σιώκου, ο οποίος εν συνεχεία συντόνισε και την παρουσίαση. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου ο οποίος αποκάλυψε ότι ο δήμος Σικυωνίων θα στεγάσει σε ειδικό χώρο στις ανακαινισμένες αποθήκες ΑΣΟ, τμήμα Τοπικής Ιστορίας, στο οποίο αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες αλλά και παραδοσιακά μέσα θα μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα ή οι δημότες ή οι επισκέπτες της πόλης να έρχονται σε επαφή και να συλλέγουν πληροφορίες για γεγονότα και πρόσωπα της περιοχής. 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν αρκετά μέλη της οικογένειας Πετμεζά, που παραχώρησαν για την βραδιά και εκτέθηκαν σε ειδική προθήκη προσωπικά αντικείμενα του Αναγνώστη Πετμεζά. 

Έκπληξη και ξεχωριστή τιμή ήταν η παρουσία του Κωνσταντίνου Πλαπούτα, απόγονου της ιστορικής οικογένειας των οπλαρχηγών του ’21 και προέδρου του Πατριωτικού Ομίλου απογόνων Αγωνιστών του 1821, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην Ελληνική Επανάσταση και στον άσβεστο πόθο εκείνων των ηρώων για Ελευθερία. Τόσο ο κ. Πλαπούτας όσο και ο κ. Πετμεζάς στις ομιλίες τους υπογράμμισαν ότι η Επανάσταση ήταν αμιγώς Ελληνική και ήταν το αποτέλεσμα πολλών και συνεχών προσπαθειών για ελευθερία και ανεξαρτησία. «Υπάρχουμε επειδή υπήρξαν» τόνισαν με νόημα αναφερόμενοι στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. 

Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με τις γλυκιές φωνές της Χορωδίας του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βασιλικού που συγκίνησαν ιδιαίτερα όταν ερμήνευσαν ένα ποντιακό τραγούδι αφιέρωμα στους Έλληνες κάθε γωνιάς της γης που το 1821 έτρεξαν και συνέδραμαν τον δίκαιο αγώνα των προγόνων μας για λευτεριά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.